Ефіопія, яка не має виходу до моря, домовилася з керівництвом невизнаного територіального утворення Сомаліленд про використання порту Бербера, як основних воріт для свого експорту та імпорту.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Al Jazeera.

Ефіопія була позбавлена виходу до узбережжя Червоного моря після того як в 1993 році Еритрея офіційно проголосила незалежність від Аддис-Абеби. З 1998 року частина ефіопських вантажів проходила через порт Бербера. Проте, в останні роки уряд Ефіопії в морській торгівлі переважно покладається на порт сусіднього Джибуті.

Нинішній меморандум з Сомалілендом в Аддис-Абебі назвали "історичним", зазначивши, що це "прокладе шлях до реалізації прагнення Ефіопії забезпечити доступ до моря та диверсифікувати доступ до морських портів".

Подальша угода дозволить Ефіопії здійснювати комерційні морські операції в регіоні, а також надасть доступ до оренди військово-морської бази. В цілому Ефіопія отримає в оренду 20 км морського узбережжя на 50 років.

В обмін на це уряд Сомаліленду отримає частку в авіакомпанії Ethiopian Airlines. Крім того, Ефіопія, імовірно, стане першою державою, яка офіційно визнає Сомаліленд.

Порт Бербера знаходиться на узбережжі Аденської затоки в 270 км південніше від входу в Червоне море. Порт було розширено та поглиблено наприкінці 1960-х рр. радянськими військовими з метою використання в якості військово-морської бази. Пізніше порт було модернізовано для використання військовими США. В 2013 році оманська компанія Raysut Cement оголосила про будівництво в порту сучасного цементного терміналу. В 2016 році DP World підписала з урядом Сомаліленду угоду щодо управління регіональним торгово-логістичним центром у порту Бербера. В 2018 році Ефіопія придбала 19% акцій цього портового підприємства.