Бажання Ефіопії отримати доступ до морського узбережжя шляхом оренди порту і частини берегової лінії у невизнаному територіальному утворенні Сомаліленд викликало дипломатичний протест з боку уряду Сомалі.

Як пише ЦТС з посиланням на Splash, на минулих вихідних президент Сомалі Хасан Шейх Мохамуд підписав закон, що анулює угоду, яку перед тим уклали Ефіопія і Сомаліленд.

"Цей закон є ілюстрацією нашого зобов’язання захищати нашу єдність, суверенітет і територіальну цілісність згідно з міжнародним правом", - заявив Мохамуд у публікації в соціальних мережах.

Нагадаємо, що Ефіопія, яка не має виходу до моря, домовилася з керівництвом невизнаного Сомаліленду про використання порту Бербера, як основних воріт для свого експорту та імпорту. Також Ефіопія має отримати в оренду на 50 років доступ до військово-морської бази у згаданому порту та до 20 км морського узбережжя. В обмін на це уряд Сомаліленду отримає частку в авіакомпанії Ethiopian Airlines. Крім того, Ефіопія обіцяє офіційно визнати Сомаліленд.