Термінал з перевалки аміаку та азотних добрив, що зводиться в російському порту Тамань на Чорному морі, має розпочати перші відвантаження у тестовому режимі на початку 2024 року.

Як пише ЦТС з посиланням на PortNews, про це повідомили в "Росморєчфлоті".

У російському відомстві зазначили, що на терміналі активно йде пусконалагодження, добудова та реконструкція всіх об'єктів. Через що в країні-агресорі розраховують, що невдовзі об’єкт почне працювати в тестовому режимі з незначними відвантаженнями.

Як вже раніше повідомлялося, термінал стане першим подібним об'єктом в рф, оскільки раніше перевалка аміаку з країни-агресора здійснювалася в іноземних портах (переважно в Україні).

До початку повномасштабного російського вторгнення основним маршрутом експорту російського аміаку був трубопровід "Тольятті-Одеса". По ньому прокачувалося в середньому 2,5 млн т аміаку на рік. 

Протягом 2022 і першої половини 2023 рр. росія використовувала тему власного експорту аміаку і вимогу відновлення його українського транзиту, як важіль тиску у переговорах щодо роботи зернового коридору. Будівництво терміналу в порту Тамань засвідчило, що це був лише відволікаючий маневр, аби зашкодити українському аграрному експорту та налагодити власну перевалку добрив на Чорному морі.

Реалізація проекту обговорювалася в рф протягом 20 років, періодично роботи розпочиналися та потім призупинялися. Активізувалися росіяни в цьому питанні лише після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Очікувалося, що першу чергу терміналу потужністю 2 млн т/рік запустять ще наприкінці поточного року. Другий етап передбачає зростання потужностей комплексу до грудня 2025 року до 3,5 млн т аміаку та 1,5 млн т карбаміду на рік. Проект реалізує "Тольяттіазот", який входить до групи "Уралхім".