Українським біженцям, які мають досвід роботи водіями автобусів, буде дозволено працювати в Норвегії, влада пропонує законодавчі зміни, які полегшать вимоги щодо проживання та знання мови.

Про це пише ЦТС з посиланням на UNN.

Зазначається, що автобусні компанії мають велику потребу у водіях автобусів, і за оцінками, серед близько 70 000 українських біженців, які наразі прибули до Норвегії, кілька сотень із них мають досвід роботи водіями автобусів у своїй країні.

У той час як громадяни ЄС можуть отримати роботу водія автобуса в Норвегії відразу, це було неможливо для українців, які стикаються з вимогою чотирирічного проживання в Норвегії на додаток до знання норвезької мови.

Міністерство транспорту вже подало на консультацію пропозицію затвердити навчання водіїв українських автобусів у більшому обсязі, ніж раніше.

Міністерство праці та інклюзії також подало на обговорення пропозицію щодо надання тимчасового звільнення від вимоги про проживання, якщо вони можуть надати відповідну довідку зі своєї країни.

"Мета тимчасових змін у законодавстві - швидко працевлаштувати якомога більше людей. Згідно з планом, законопроект буде представлений після закінчення терміну консультацій 31 січня", - кажуть у норвезькому міністерстві.