Єврокомісія схвалила шостий інвестиційний пакет у розмірі 689 млн євро (з них 253,2 млн у вигляді грантів) на підтримку проектів у галузі залізничного транспорту та відновлюваних джерел енергії на Західних Балканах. У тому числі на розвиток залізниць Албанії та Чорногорії виділяється відповідно 120,5 млн та 226,5 млн євро.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

В Албанії кошти спрямують на модернізацію лінії Дуррес-Рогожина завдовжки 33,5 км.

Передбачаються її електрифікація та розгортання систем сигналізації та зв'язку. Роботи планується завершити в 2028 році.

Побудована наприкінці 1940-х років лінія колії 1435 мм є частиною пан'європейського коридору VIII, який зв'язує південну частину Італії з болгарським узбережжям Чорного моря через Албанію та Північну Македонію. Проте в останні 25 років через незадовільний стан шляху швидкість руху поїздів тут суттєво обмежувалася.

У Чорногорії проведуть модернізацію лінії Бар-Голубівці, яка входить до складу залізниці, що сполучає морське узбережжя Чорногорії з містом Врбниця в центральній частині Сербії.

Проект розглядається як частина планів, пов'язаних із продовженням мережі трансєвропейських коридорів TEN-T до Західних Балкан. Виконати його планується у 2029 році.