Рада ЄС 18 грудня 2023 року прийняла дванадцятий пакет санкцій проти росії, який включає економічні та індивідуальні обмеження, зокрема, вирішено ввести правила повідомлення про продаж танкерів будь-якій третій країні, щоб зробити більш прозорими продаж і експорт танкерів, які могли б використовуватися для обходу заборони на імпорт російської нафти або нафтопродуктів і верхню цінову межу, встановлену G7, пише ЦТС.

"Рада запроваджує суворіші правила дотримання, щоб підтримати запровадження обмеження цін на нафту та припинити обхідні заходи. Крім того, посилений механізм обміну інформацією дозволить краще виявляти судна та організації, які здійснюють дії, такі як перевалка з судна на судно, що використовується для приховування походження або призначення вантажу, а також маніпуляції з AIS під час транспортування російської сирої нафти та нафтопродуктів", - йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених для постачання в росію товарів і тепер включає: хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для безпілотних літальних апаратів (БПЛА), верстати та деталі машин.

До списку заборонених до ввезення з росії товарів додано чавун, мідний дріт, алюмінієвий дріт, фольгу та інші загальною вартістю 2,2 млрд євро на рік.

Запроваджується нова заборона на імпорт зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ) з 12-місячним перехідним періодом. Пакет також продовжує періоди скорочення імпорту із рф конкретної сталевої продукції.

ЄС також забороняє прямий або непрямий імпорт, купівлю або передачу алмазів з росії.