Велика Британія надає Україні 23 швидкісних катери та 20 дволанкових гусеничних всюдиходів Bandvagn BvS 10 (Viking) для посилення захисту морських шляхів.

Як пише ЦТС, про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

"Наша перемога залежить від технологічної переваги над ворогом, росія не повинна почуватися в безпеці в жодній частині Чорного моря", - підкреслив він.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс в свою чергу зазначив, що розпочато відновлення ВМС України.

"Путін вважав, що його флот непереможний на Чорному морі. Але Україна довела, що він неправий. Від підводних човнів до самого російського флагмана, домінування росії над водами знаходиться на морському дні. Тепер ми допоможемо Україні піти ще далі, започаткувавши очолювану Британією морську коаліцію, щоб об’єднати наших союзників для швидкого розвитку військово-морських сил і Корпусу морської піхоти України. Навчання українських військово-морських офіцерів у Великій Британії та постачання броньованих машин-амфібій Viking і рейдових човнів дадуть ВМС України силу панувати в морі", - підкреслив він.

"Ми довели, що можемо нанести значну шкоду агресору на морі. Ми маємо потужний потенціал розвитку технологій у ракетній та військово-морській галузі. Разом з нашими партнерами ми можемо розвивати морську авіацію, надійну берегову оборону та інші спільні потужності", - підсумував Умєров.

Нагадаємо, нова морська коаліція надаватиме Україні довгострокову підтримку, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для зміцнення безпеки на Чорному морі. Морська коаліція співпрацюватиме з ВМС і Міністерством оборони України для розвитку низки можливостей, включаючи модернізацію української морської піхоти та річкових патрульних кораблів для захисту прибережних районів, а також внутрішніх водних шляхів.