На тлі війни, яку росія веде проти України, та обмежень у роботі вітчизняних портів, деякі країни Євросоюзу продовжують охоче закуповувати зернові й зернобобові у країни-агресора.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, починаючи з 1 липня 2023 року, рф експортувала до ЄС 2,23 млн т зернових і зернобобових культур. Це в 2,3 рази більше, ніж за липень-листопад 2022 року.

Найбільше таких вантажів імпортувала Іспанія, на яку приходиться 40% всього зернового експорту країни-агресора до ЄС. Іспанці отримали 850 тис. т зернових, що майже в 9 разів більше за аналогічний період попереднього маркетингового року. Основною культурою, яку у рф зараз закуповує ця країна, є горох - 571 тис. т (в 34 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року).

Італія за цей же період імпортувала 812 тис. т зерна (зростання майже у 8 разів), з якого 571 тис. т - тверда пшениця.

В п’ятірку найбільших європейських імпортерів зерна з фр з початку маркетингового року також увійшли Бельгія (198 тис. т, зростання в 3,7 рази р/р), Греція (160 тис. т, зростання в 2 рази), Латвія (105 тис. т, ця країна знизила закупівлі в рф порівняно з минулорічними 410 тис. т).

Раніше повідомлялося, що за січень-жовтень 2023 року росія експортувала 990 тис. т борошна, що майже на третину більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Одним з факторів такого різкого зростання російські експерти називали те, що "Україна різко скоротила експорт борошна, що сприяє збільшенню постачання (росією) як країнам - традиційним імпортерам російського борошна, так і на нові ринки".

Також слід додати, що нарощування росією експорту борошна може відбуватися і за рахунок використання для його виробництва краденого зерна з тимчасово окупованих територій України.

Як вже неодноразово повідомлялося, окупанти вивозять зерно до рф через порти Бердянськ, Маріуполь та порти окупованого Криму. У цьому контексті варто нагадати, що січні-жовтні порти Криму обробили 2,2 млн т вантажів. Це в 7 разів більше, ніж за аналогічний період 2022 року. "Збільшення даного показника пов’язане в основному зі збільшенням перевалки зернових культур", - заявляли представники окупаційної адміністрації. Настільки суттєве зростання експорту зернових вантажів через порти Криму може бути пояснене лише одним фактором - вивезенням росіянами зерна з тимчасово окупованих територій України.