До порту Феодосії в окупованому росією Криму прибули відразу шість потягів з вагонами для перевезення зерна.

Як пише видання Крим.Реалії, на яке посилається ЦТС, таке скупчення поїздів на залізничних коліях у Феодосії спостерігається вперше.

Згідно з маркуванням на вагонах, це зерновози ростовського ТОВ "Агро-Фрегат". Раніше вже повідомлялося, що країна-агресор використовує для вивезення зерна через закриті Україною кримські порти вагони цієї ростовської компанії.

Назва цієї компанії фігурує у розслідуванні українського посольства в Лівані про перевезення українського зерна, яке Росія транспортувала на сирійському балкері у порт Тріполі. Згідно з інформацією з відкритих джерел, товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Фрегат" зареєстровано у 2019 році у Батайську Ростовської області Росії.

photo_2023-11-09_11-22-45

Також у морському порту Феодосії помічено балкер Fedor під прапором рф. Це судно, за даними журналістів-розслідувачів, неодноразово перевозило зерно з кримських портів.

Screenshot - 10_11_2023 , 10_24_56

Раніше в росії офіційно заявляли, що з початку 2023 року і станом на 23 жовтня морські порти Криму обробили 2,2 млн т вантажів. Це в 7 разів більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Настільки суттєве зростання експорту зернових вантажів через порти Криму може бути пояснене лише одним фактором - вивезенням росіянами зерна з тимчасово окупованих територій України.