З початку 2023 року і станом на 23 жовтня морські порти окупованого росією Криму обробили 2,2 млн тонн вантажів. Це в 7 разів більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Як пише ЦТС, про це повідомив напередодні так званий "міністр транспорту" регіону, російський ставленик Ніколай Лукашенко.

"Збільшення даного показника пов’язане в основному зі збільшенням перевалки зернових культур", - заявив він  

Відзначимо, що настільки суттєве зростання експорту зернових вантажів через порти Криму може бути пояснене лише одним фактором - вивезенням росіянами зерна з тимчасово окупованих територій України.

Раніше вже неодноразово повідомлялося про факти таких крадіжок. Так, в жовтні із Севастополя вийшло російське судно "Матрос Шевченко", завантажене збіжжям, яке раніше незаконно вивезли з окупованих територій. У серпні з того ж таки Севастополя відправили сирійське судно Finikia з краденим зерном. Україна просила Ліван заборонити балкеру швартуватися в тамтешньому порту Тріполі. Протягом літа ще одне російське суховантажне судно - Alfa M - зробило як мінімум п’ять незаконних суднозаходів до портів окупованого Криму, звідки вивозило продукцію, викрадену росіянами з українських територій.

Щодо можливої високої урожайності в Криму, яка могла теоретично вплинути на суттєве збільшення обсягів перевалки, то ця версія не витримує критики. Хоча російська пропаганда і звітує про рекордний за 40 років урожай зернових на окупованому півострові в 2023 році (куди, очевидно, закладаються і обсяги краденого збіжжя), однак озвучуваний показник 2,26 млн т зібраних цього року зернових лише трохи перевищує минулорічні 2,1 млн т. Отже, ні про яке збільшення обсягів у 7 разів мова не йде.

Єдиною робочою версією залишається масове вивезення росіянами агропродукції з окупованих регіонів Херсонської, Запорізької та, можливо, Донецької областей.

Читайте також Як українське зерно вивозять через порт Севастополя: Погляд із космоса