З початку червня поточного року російське суховантажне судно Alfa M зробило як мінімум п’ять незаконних суднозаходів до портів окупованого Криму, звідки вивозило продукцію, викрадену росіянами з українських територій.

Як пише ЦТС з посиланням на USM, про це йдеться у розслідуванні проекту SeaKrime.

Зазначається, що Alfa M ходить під прапором росії. З початку літа судно заходило у закриті порти Феодосії та Севастополя. Вантаж з окупованого Криму судно-порушник перевозило у турецький порт Бартин та на перевалку до порту Кавказ у Керченській протоці.

Зокрема, під час першого рейсу 10 червня судно завантажило 6500 т викраденого металу та 12 червня відправилося з ним до турецького порту Бартин. Раніше з Керчі, Феодосії та Севастополя росіяни вивозили лише брухт. Зараз на турецьке підприємство доставили продукцію металургійного виробництва, ймовірно з окупованої території України.

26 червня на судно завантажили 9500 т зерна. Відправник вантажу - російська компанія "Кубань-Форвард". Зерно доставили на рейдову перевалку порту Кавказ.

Наступний рейс в окупований Севастополь Alfa M здійснила 5 липня. Тоді на суховантаж перевалили 9000 т ячменю. Збіжжя доставили у порт Кавказ.

З 14 по 21 липня судно завантажувалося в окупованій Феодосії. Тоді Alfa M незаконно вивезла ще 8500 т збіжжя у порт Кавказ. Після доставлення краденого зерна судно знову відправилося до окупованого Севастополя.

30 липня судно зайшло на завантаження зерном в окупований Севастополь. 4 серпня на Alfa M увімкнулася суднова станція і система AIS зафіксувала місцеперебування судна - Комишева бухта у Севастополі.

Згідно з даними журналістів-розслідувачів, після цього капітан суховантажу намагався приховати свій злочин із порушення державного кордону України. Через лічені години сигнал AIS показував, що судно «телепортувалося» у турецький порт Тузла.

Вранці 7 серпня Alfa M нібито була вже біля іншого турецького порту - Самсун. Журналісти SeaKrime наголошують, що при цьому судно-порушник залишалося у Комишевій бухті окупованого Севастополя, яку покинуло з 9500 т краденої пшениці.

Читайте також Як українське зерно вивозять через порт Севастополя: Погляд із космоса