Грецькі власники нафтових танкерів скоротили кількість російської нафти, яку вони перевозять, що в кінцевому підсумку може порушити потік нафти з росії.

Про це пише ЦТС з посиланням на Bloomberg.

Кількість грецьких танкерів, що прямують до росії, цього місяця скоротиться на чверть порівняно з минулим роком і знизилася на 60% порівняно з червнем, свідчать дані відстеження суден. 

Раніше цього місяця Міністерство фінансів США (Департамент казначейства США/U.S. Treasury Department) послало запит власникам танкерів, щодо дотримання обмеження цін на російську нафту. Офіційні особи двох компаній, що базуються в Афінах, незабаром після цього заявили, що вони обережно оцінюють ситуацію.

Ця обережність, схоже, підтверджується даними відстеження суден, складеними Bloomberg, які показують, що грецькі танкери перевезуть лише 15 вантажів флагманської нафти Urals, завантажених з портів у Балтійському та Чорному морях у листопаді. У жовтні їх було 20.

Обмеження цін означає, що фірмам у Європейському Союзі дозволено перевозити російську нафту лише в тому випадку, якщо вантажі коштують 60 доларів за барель або менше. Незважаючи на те, що Urals піднявся вище цього рівня в липні, торгівля не зупинилася.

Очевидне зниження участі Греції в перевезенні нафти з рф збіглося з ознаками того, що загальний експорт росії також скоротиться. Таке зниження суперечило б меті обмеження ціни, яка полягає в тому, щоб підтримувати потік російської нафти, позбавляючи росію доходів.

Якщо поточні темпи експорту збережуться, а вже заплановані вантажі продовжаться, як і планувалося, поставки російської нафти можуть скоротитися приблизно на 150 000 барелів на день цього місяця. 

Судна, що належать Греції, як і раніше, перевозять близько однієї п'ятої всіх російських вантажів Urals і приблизно кожен сьомий вантаж російської нафти, включаючи ті, що відправляються з терміналів на тихоокеанському та арктичному узбережжях країни.

Нагадаємо, ЦТС писав, що протягом останніх тижнів три великі грецькі судноплавні компанії - Minerva Marine, Thenamaris і TMS Tankers - припинили транспортування російської нафти. 

Компанії з листопада відхилили запити на судна для завантаження російської нафти, щоб уникнути американських санкцій, вжитих щодо окремих перевізників нафти з рф. Ця подія є ударом для росії, оскільки вона звужує кількість транспортних компаній, які готові транспортувати російську нафту до споживачів в Азії, Туреччині, на Близькому Сході, в Африці та Південній Америці, хоча трейдери кажуть, що Москва все ще має достатньо транспортних компаній.

Рішенню компаній передувало посилення санкцій США, накладених на поставки російської нафти.