Потужність морських портів Казахстану до 2030 року планується довести до понад 30 млн тонн. На даний момент пропускна спроможність портів становить близько 21,2 млн тонн вантажів на рік.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію уряду країни.

В уряді нагадали, що продовжується реалізація проекту будівництва багатофункціонального морського терміналу "Саржа". Крім того, ведеться робота із залучення до розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту (ТМТМ), обсяг перевезень вантажів яким за останнім часом зріс у 2 рази, ряду європейських транспортно-логістичних компаній.

Для підвищення якості сервісу на маршруті ТМТМ між Казахстаном, Азербайджаном і Грузією підписано договір про створення спільного підприємства на паритетній основі.

"З метою забезпечення вантажопотоку через територію Казахстану підписано угоди з урядом Китаю, які дозволять забезпечити сприятливі умови для розвитку ТМТМ та залучити додаткові транзитні та зовнішньоторговельні вантажі. Також сторонами досягнуто домовленості про створення комплексної логістичної мережі на території Казахстану, зокрема через інвестування у будівництво контейнерного хаба в порту Актау", - йдеться у повідомленні.

Затверджено Концепцію розвитку транспортно-логістичного потенціалу країни до 2030 року. В рамках неї передбачені заходи щодо модернізації та розширення ключових трансконтинентальних коридорів та маршрутів з Європи до Центральної Азії, Китаю та Південно-Східної Азії.

Зокрема, розпочато реалізацію низки великих залізничних проектів, які мають значно збільшити транзитний потенціал Казахстану. Усього протягом трьох років буде збудовано понад 1,3 тис. км залізниць.