Єгипет та C2X - компанія датської групи Maersk підписали нову рамкову угоду на суму до 3 млрд доларів про виробництво екологічно чистого палива та його похідних в особливій економічній зоні Суецького каналу (SCZone).

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

У вересні 2023 року датська судноплавно-логістична компанія Maersk спільно з головним акціонером A.P. Moller Holding прийняла рішення сформувати нову компанію C2X для реалізації великомасштабних проектів із виробництва метанолу, що виробляється за допомогою електроенергії, одержаної від ВІЕ.

Виробництво "зеленого" метанолу передбачається розмістити поблизу Суецького каналу і в іспанському порту Уельва, а також на інших майданчиках.

Влітку 2023 року Maersk прийняв в експлуатацію перший у світі контейнеровоз (місткість 2,1 тис. TEU), який працює на "зеленому" метанолі.

Передбачається, що крім цього судна в 2024-2027 роках на замовлення Maersk буде побудовано ще 24 контейнеровози місткістю від 9 тис. до 17,2 тис. TEU, і до 2030 року для них потрібно близько 5 млн тонн екологічно чистого палива.

На сьогоднішній день виробництво "зеленого" метанолу у всьому світі становить менше 100 тис. тонн.