Президент Франції Еммануель Макрон запропонував міністру-делегату транспорту країни Клеману Бону розглянути можливість запровадження місячного проїзного квитка (Passe Rail) вартістю 49 євро, взявши за основу німецький аналог Deutschland-Ticket (D-Ticket).

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Такий квиток дасть право пасажирам незалежно від віку їздити без обмежень протягом місяця в регіональних поїздах TER, а також у поїздах далекого сполучення Intercités, що субсидуються урядом.

Німецький проїзний не розповсюджується на високошвидкісні поїзди у міжміському сполученні, у Франції пасажири поїздів TGV також не зможуть скористатися квитком Passe Rail.

Макрон підтвердив також, що регіональна влада в основному схвалила цю ініціативу, що послідувала за забороною на короткі внутрішні авіарейси, які можна замінити поїздкою залізницею тривалістю не більше 2,5 год.

Конкретні рішення щодо проекту після консультацій з регіонами планується ухвалити наприкінці 2023 року.

У Франції прихильники нової ініціативи посилаються на те, що нинішня система продажів сезонних проїзних квитків є досить складною. Цілком імовірно, що проїзний квиток, що пропонується, сприятиме притоку на залізницю нових користувачів з інших видів транспорту і, отже, зростанню пасажиропотоку