Російські окупанти на тимчасово захоплених територіях Донецької області планують надавати так звані "ліцензії" на видобуток корисних копалин в регіоні, повідомляє Центр нацспротиву.

Про це пише ЦТС з посиланням на New Voice.

За даними ЦНС, окупаційна адміністрація ухвалила список тих корисних копалин, на які будуть видаватися відповідні "ліцензії". Серед них зокрема глина, вапняк, пісок тощо.

ЦНС підкреслює, що такі "ліцензії" не мають жодної юридичної сили й покликані "легалізувати" пограбування Донеччини, яке відбувається й зараз.

Зазначається, що раніше такий список корисних копалин на розграбування створили на тимчасово окупованій частині Запорізької області. При цьому "куратором" проекту з розграбування українських надр є Міністерство природи рф.

Зазначимо, що до початку війни росії проти України, анексії Криму і захоплення частини території Донбасу в 2014 році глина з кар'єрів Донецької області через залізничний вузол Ясинувата направлялася для експорту в порт Маріуполь. Через цю гавань щорічно перевантажували до 3 млн т цієї сировини. Після 2014 року перевалка глини в Маріуполі була відновлена в 2018 році. 

Нагадаємо, що за лютий-липень 2023 року близько 160 400 тонн вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей прибуло до Туреччини. Вугілля щонайменше від десяти виробників надходило до Туреччини в зазначений період. За даними статистики, Туреччина була найбільшим експортним напрямом вугілля з окупованих регіонів України - на її частку припало 95% постачань за цей період.