Уряд Бельгії хоче, щоб європейські країни на рівні ЄС ввели податки на пальне для літаків та на авіаквитки. Таким чином планують популяризувати більш екологічні види транспорту, зокрема залізницю.

Як пише ЦТС з посиланням на Pasazer, ідея бельгійців буде обговорена під час наступного засідання Ради міністрів навколишнього середовища держав-членів Європейського Союзу.

Оподаткувати в першу чергу пропонують авіаційне паливо, яке зараз звільнено від них, а також запровадити ПДВ на авіаквитки. Головним ініціатором цієї ініціативи є Коен ван ден Гейвел, міністр навколишнього середовища Фламандського регіону. Він хоче, щоб країни ЄС запровадили "чесні та справедливі рамки ціноутворення для авіації в світлі її впливу на навколишнє середовище".

Відзначимо, що в останні роки деякі європейські країни проводять цілеспрямовану політику по переведенню частини авіаційного трафіку з авіаційного транспорту на залізничний, обґрунтовуючи це екологічними мотивами.

Так, у Франції офіційно заборонили внутрішні авіарейси на коротких маршрутах, які можна подолати на потязі менш ніж за дві з половиною години.

А фінська Finnair оголосила про заміну літаків на автобуси на двох найкоротших внутрішніх маршрутах - Тампере-Гельсінкі та Турку-Гельсінкі.