Рада директорів Європейського інвестиційного банку (ЄIБ) остаточно затвердила кредит у розмірі 250 млн євро для проекту будівництва у Словенії нової лінії Дивача-Копер завдовжки 27 км. Підписання кредитної угоди заплановано на кінець 2023 року.

Про це пише ЦТС з посиланням на Railway Gazette.

Ділянка, що експлуатується нині від порту Копер до Дівачі, входить до складу транс'європейської мережі коридорів TEN-T. Вона проходить по гірській місцевості і схильна до зсувів. Крім того, є ризик виникнення пожежі через можливе іскріння при посиленому гальмуванні за допомогою колодок на крутих спусках. Нову лінію збудують одноколійною, але в перспективі не виключається укладання другого шляху.

Кредит був схвалений Радою директорів ЄIБ для державної компанії 2TDK, що реалізує проект, ще в травні 2019 року з низкою додаткових умов для його остаточного затвердження.

Компанія 2TDK виконала більшу частину цих умов вже у другій половині 2021 року, коли було представлено ТЕО в ЄIБ та уточнено вартість основних будівельних робіт відповідно до укладених контрактів. Однак у зв'язку зі зростанням цін на матеріали та енергоносії, а також інфляцію - було внесено зміни до інвестиційного плану та визначено нову вартість. Скоригований у бік зменшення інвестиційний план у травні 2023 року затверджено урядом Словенії.

Будівництво нової лінії дозволить збільшити пропускну спроможність маршруту до 212 поїздів на добу. Щорічний вантажопотік оцінюється у 36,9 млн тонн.

Проектом передбачається будівництво близько 26 км нового шляху та модернізація приблизно 1 км існуючої залізниці у районі станції Дивача.

Максимальний ухил на новій лінії складе 17%. Вона пройде по семи тунелях (довжина найдовшого становитиме 6714 м), буде збудовано також 1,3 км мостових споруд.

Основні будівельні роботи розпочалися ще у травні 2021 року, а проходження тунелів - у вересні того ж року. Перший тунель пройдено у червні 2022 року, а другий і третій за рахунком - відповідно в листопаді 2022 року і в березні 2023 року.