Папа римський Франциск під час недільного звернення у Ватикані закликав рф до відновлення дії зернової угоди.

"Я закликаю моїх братів, росію, до відновлення чорноморської ініціативи щодо зерна, яка дозволить безпечно перевозити зерно", - сказав понтифік.

Він додав, що цей крок допоможе врятувати мільйони життів людей, що голодують.

Раніше Єгипет, що є одним з найбільших світових імпортерів пшениці, розкритикував рф за вихід з зернової угоди. А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив удари, нанесені російськими військами по портових об'єктах в Одесі та Чорноморську.

В цілому, в ООН відзначили, що за рік дії зернової угоди про транспортування агропродукції з трьох українських портів на Чорному морі в її рамках було експортовано понад 32 млн тонн продовольчих товарів. Зернова ініціатива дозволила Всесвітній продовольчій програмі ООН перевезти понад 725 тис. т пшениці, щоб допомогти нужденним людям в Афганістані, Ефіопії, Кенії, Сомалі, Судані та Ємені.

Також в ООН констатують, що часткове відновлення українського морського експорту завдяки Ініціативі допомогло зупинити різке зростання світових цін на продовольство, які досягли рекордних значень незадовго до підписання угоди.