На підходах до українських портів російські окупаційні війська встановили додаткові морські міни, щоб підірвати цивільні судна та звинуватити пізніше в цьому Україну, заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер.

Про це пише ЦТС з посиланням на Elevatorist.

"Минулого тижня Сполучені Штати поділилися з міжнародним співтовариством інформацією з попередженням, що росія має намір розширити атаки на українські зернові об’єкти. Так і відбулося. Ми вважаємо, що росія може здійснити атаки на цивільне судноплавство в Чорному морі. За нашою інформацією, росія встановила додаткові морські міни на підходах до українських портів", - зазначила Брукер під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, присвяченого російському ракетному терору проти України.

Американська сторона вважає, що це - скоординовані зусилля росії, щоб виправдати будь-які атаки на цивільні судна в Чорному морі, а потім звинуватити в них Україну.

"Засуджуючи росію за бомбардування українських портових міст та експортної інфраструктури, ми повинні залишатися пильними щодо того, як росія намагається розширити конфлікт та продовжувати звинувачувати інших у своїх недобросовісних діях", - додала Брукер.

У своєму виступі представниця США засудила атаки росії на українські порти та інфраструктуру експорту зерна, що вона здійснює після виходу з важливої для продовольчої безпеки світу Чорноморської зернової ініціативи.

Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи 17 липня російські терористи почали завдавати щоденних масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

Читайте також Чому для України важлива повна деблокада портів і як це зробити?