Чорноморський флот рф провів навчання по ізоляції району Чорного моря, що тимчасово закритий для судноплавства.

Як пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерства оборони країни-агресора, "кораблі та авіація відпрацювали дії щодо ізоляції району, тимчасово закритого для судноплавства, а також виконали комплекс заходів щодо затримання судна-порушника".

В навчаннях були задіяні два ракетних катери, один з яких здійснив пуск ракети по судну-мішені на полігоні в північно-західній частині Чорного моря.

Нагадаємо, що Міноборони рф 19 липня оголосило ряд районів у північно-західній та південно-східній частинах міжнародних вод Чорного моря тимчасово небезпечними для судноплавства. У російському міністерстві заявили, що з 00:00 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

У відповідь Міністерство оборони України повідомило, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення, з усіма відповідними ризиками.

В українському військовому відомстві підкреслили, що російська федерація вчергове брутально порушила універсальне для усього світу право на вільне судноплавство.

"Відкрито погрожуючи цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів, здійснюючи ракетні обстріли та атаки дронами на цивільну інфраструктуру у мирних містах, навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки, в першу чергу, для російських суден та суден, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів рф та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України. Відповідальність за усі ризики повністю лягає на російське керівництво", - заявили в Міноборони України.