Головна ціль повітряних атак росіян на портову інфраструктуру Одеси та регіону - це спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря, а через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування зернового коридору.

Як повідомляє ЦТС, про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"За кремлівським планом, мають бути створені штучні умови загроз голоду насамперед для країн Африки, і підвищення рівня міграційних небезпек для Європи. Росіяни  очікують, що через шантаж примусять Захід до перемовин і прийняття путінського "зернового ультиматуму" - відновлення експорту російського аміаку, зняття частини санкцій та інших обмежень", - написав Данілов у Facebook.

За його словами, знищення української портової інфраструктури, що забезпечує функціонування зернового коридору, за російським задумом, має зробити світ залежним від російського зерна. "План поставити світ на коліна і зробити росію унікальним зерновим постачальником. Після провалу ідеї "енергетичної наддержави" Путін хоче стати "зерновою надімперією", - пояснив посадовець.

"Світ і Захід мають проявити твердість і непорушність і дати свою достойну відповідь кремлівському щуру, яка має полягати у повноцінному відновленні функціонування українського зернового коридору під гарантії міжнародної безпеки", - резюмував секретар РНБО.

Нагадаємо, що на минулому тижні російські війська завдали ударів по інфраструктурі портів Одеса та Чорноморськ.

В ніч на 24 липня росіяни за допомогою дронів-камікадзе завдали руйнувань портовій інфраструктурі на Дунаї.