На Придніпровській залізниці в рамках дерусифікації перейменували 11 інфраструктурних об’єктів

Новини 1332 перегляди
Facebook0 Twitter

На вибір більшості нових назв вплинуло розташування інфраструктурних об’єктів поблизу відповідних населених пунктів.

У регіональній філії "Придніпровська залізниця" АТ "Укрзалізниця" у ході реалізації галузевої програми декомунізації та дерусифікації інфраструктури перейменували дві станції та низку пасажирських платформ, пише ЦТС.

Зокрема, нову назву відтепер носитимуть: станція Челюскін - Інженерне; станція Батуринська - Незалежна; платформа 1061-й км - Степова; платформа 1063-й км - Солоне; платформа 1074-й км - Значкове; платформа 1045-й км - Запорізьке; платформа 1049-й км - Нижня Терса; платформа 943-й км - Кленове; платформа 948-й км - Новоуплатне; платформа 981-й км - Морозівське; платформа 988-й км - Вербківський.

Відзначимо, що кілометражні позначки (а відтак і зазначення кілометрів у назвах багатьох станцій і платформ) з радянських часів ведуть лік від Москви. Згідно нової політики УЗ по дерусифікації, відлік українських залізниць буде починатися від Центрального вокзалу станції Київ-Пасажирський, де встановлено нульову позначку.

"На перейменування дали згоду місцеві органи влади, до яких зверталася залізниця. На остаточний вибір більшості нових назв вплинуло розташування інфраструктурних об’єктів поблизу відповідних населених пунктів", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у регіональній філії визначено перелік станцій та зупинних пунктів, які потребують перейменування, складено пооб’єктний план робіт на 2023-2025 роки, проведено ретельну перевірку всієї технічної документації, щоб виявити російськомовні й комуністичні назви районів, парків, під’їзних колій тощо та позбутися таких найменувань.

Залізниця також долучилася до заміни нумерації кілометражу головних напрямків.

Нагадаємо, АТ "Укрзалізниця" в лютому 2023 року розпочала програму "Залізна українізація", що має на меті повністю позбутися імперських та російських назв, позначок, зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту. Комплексна програма розрахована на 2023-2025 роки. За ці три роки у декілька етапів планується повністю знищити все, що повʼязує Україну з країною-агресором. Назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій тощо. Разом з органами місцевого самоврядування будуть підготовані необхідні пропозиції та обрані для них патріотичні назви.


Наверх