У регіональній філії "Придніпровська залізниця" АТ "Укрзалізниця" - в рамках програми дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту підготовлено й направлено місцевим органам самоврядування пропозиції щодо дерусифікації назв 43 залізничних об’єктів, розташованих у межах відповідних територіальних громад.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію філії.

Спеціально створена робоча група визначила перелік станцій та зупинних пунктів, які потребують перейменування, склала пооб’єктний план робіт на 2023-2025 роки.

"Було підготовлено й направлено місцевим органам самоврядування пропозиції щодо дерусифікації назв 43 залізничних об’єктів, розташованих у межах відповідних територіальних громад. По 17 об’єктах уже отримано позитивні рішення місцевої влади", - йдеться в повідомленні.

Шістнадцять залізничних об’єктів з визначеного комісією переліку наразі знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомили в Херсонській та Мелітопольській державних адміністраціях, питання зміни назв залізничних об’єктів розглянуть відразу після звільнення зазначених регіонів.

Окрім того, в регіональній філії було проведено ретельну перевірку всієї технічної документації з метою виявити російськомовні й комуністичні назви районів, парків, під’їзних колій тощо та позбутися таких найменувань.

Магістраль також долучилася до заміни нумерації кілометражу головних напрямків у рамках "Залізної українізації", яку проводить УЗ.

Нагадаємо, АТ УЗ в лютому 2023 року розпочала програму "Залізна українізація", що має на меті повністю позбутися імперських та російських назв, позначок, зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту. Комплексна програма розрахована на 2023-2025 роки. За ці три роки у декілька етапів планується повністю знищити все, що повʼязує Україну з країною-агресором. Назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій тощо. Разом з органами місцевого самоврядування будуть підготовані необхідні пропозиції та обрані для них патріотичні назви.