Російські обстріли української портової інфраструктури на Дунаї створюють серйозні ризики для безпеки в Чорному морі і впливають на глобальну продовольчу безпеку.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це заявив президент Румунії Клаус Йоганніс.

"Я рішуче засуджую нещодавні атаки росії на українську цивільну інфраструктуру на Дунаї, дуже близько до Румунії. Ця нещодавня ескалація створює серйозні ризики для безпеки в Чорному морі. Це також впливає на подальший транзит зерна з України і, отже, на глобальну продовольчу безпеку", - написав румунський президент у Твіттері.

Як відомо, в ніч на 24 липня росія за допомогою дронів-камікадзе Shahed-136 атакувала портову інфраструктуру України на Дунаї.

За уточненими даними, йдеться про близько 15 ударів, які зокрема, було завдано по Рені. За даними ЗМІ, внаслідок влучань було зруйновано три склади із зерном. Пошкоджено вікна будівель і споруд у порту, зафіксовані локальні займання.

Через блокування портів Великої Одеси порт Рені наразі активно розвивається. За підсумками першого півріччя 2023 року оператори порту обробили близько 5 млн т вантажів.