На прохання президента України Володимира Зеленського, на поточному тижні має відбутися засідання Ради Україна-НАТО, присвячене безпеці у Чорному морі, зокрема, функціонуванню зернового коридору.

Як пише ЦТС з посиланням на Reuters, про це наприкінці минулого тижня повідомила речниця Альянсу Оана Лунгеску. Вона уточнила, що засідання заплановане на середу, 26 липня.

Перед цим відбулася телефонна розмова Зеленського з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Сторони обговорили вихід росії з зернової угоди та її "спроби перетворити продовольство у зброю, що впливає на мільйони вразливих людей у ​​всьому світі".

Засідання Ради Україна-НАТО, яке проходитиме вперше, відбудеться на рівні послів. Цей орган був створений в липні цього року на саміті НАТО, що проходив у Вільнюсі.

Нагадаємо, що за останні дні росія здійснила декілька ракетних обстрілів та нальотів дронів на портову інфраструктуру України на Чорному морі і Дунаї.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що ціль повітряних атак росіян на портову інфраструктуру Одеси та регіону - це спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря, а через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування зернового коридору.

Тим часом, президент рф Путін за останні декілька днів вже неодноразово напряму заявив, що бажає витіснити українське зерно російським на світових ринках.

Читайте також Чому для України важлива повна деблокада портів і як це зробити?