Речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що Чорноморські домовленості припинили свою дію сьогодні, 17 липня. 

Про це пише ЦТС з посиланням на ТАСС.

"Фактично Чорноморські домовленості припинили свою дію сьогодні. Частина, що стосується росії у цій чорноморській домовленості, не виконана. Тому її дія припиняється", - сказав він.

За словами Пєскова, Москва повернеться до реалізації чорноморських домовленостей, коли російські вимоги в обмін на продовження зернової угоди будуть виконані.

"Зернова угода зупинилася. Як тільки буде виконано російську частину, російська сторона повернеться до реалізації угоди", - сказав він.

Нагадаємо, що 14 липня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що російський президент погодився на продовження зернової угоди.

В свою чергу Посол Великої Британії в ООН Барбара Вудворд на початку липня заявляла, що вона не впевнена, що зернова угода буде продовжена. "ООН робить усе можливе, і ми зробимо все можливе. Ми вже дуже тісно співпрацювали з лондонським Сіті, щоб запровадити дуже складну систему оплати за зерно, щоб зернова угода працювала", - сказала Вудворд.

Раніше посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координатор Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева висловила думку, що Європейський Союз не повинен заради продовження Чорноморської зернової ініціативи йти на будь-які поступки рф й дозволяти підсанкційному російському банку відновити зв’язок із глобальною фінансовою мережею.