За процесуального керівництва Харківської окружної прокуратури керівнику одного зі структурних підрозділів регіональної філії "Південна залізниця" АТ "Укрзалізниця" повідомлено про підозру за фактами розтрати майна та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України). Його заступнику інкриміновано розтрату чужого майна та одержання неправомірної вигоди ( ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 368 КК України), пише ЦТС.

За даними слідства, обидва службовці протягом травня 2022 року використовували для ремонту пошкоджених в результаті ворожих ударів залізничних колій на Харківщині не нові рейки, а старі, в яких вже майже вичерпаний ресурс експлуатації. Проте офіційно вони оформлювали так, нібито використали найновіші матеріали.

"Спочатку вони штучно завищували знос рейок, вилучених під час планових ремонтів залізничних колій Харківської області. При цьому оформлювали старі, але ще відносно придатні рейки як металобрухт. Саме ці рейки потім використовували для ремонту пошкоджених колій після ворожих обстрілів.
Для того щоб списати штучно створений за документами обсяг рейок-металобрухту, службовці документально передавали їх неіснуючому громадському об’єднанню для нібито виготовлення "металевих їжаків", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що маючи в своєму арсеналі нові рейки, які так і не були використані для ремонту, підозрювані організували вже іншу схему. Вони прийшли до одного з приватних підприємств "з перевіркою" та повідомили, що фірмі необхідно провести ремонт під'їзної колії.

"Підозрювані організували встановлення нових рейок для приватного підприємства, проте офіційно це не оформили. Замовлення виконувалось за готівковий розрахунок, кошти від якого йшли їм у кишеню. Аби залишатись непоміченими, посадовці наказали своїм підлеглим при встановленні нових рейок видалити болгаркою маркування на них, щоб у подальшому їх неможливо було ідентифікувати", - додали в прокуратурі.

Підозрювані встигли отримати від фірми 1,2 млн грн.

Через незаконні оборудки посадовців "Укрзалізниці" спричинено майнову шкоду у розмірі майже 2,5 млн грн.

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, ЦТС писав, що у Верховній Раді розглядають можливість введення кримінальної відповідальності за приймання у брухт елементів залізничної інфраструктури та деталей рухомого складу.