Кабінет міністрів на виконання рішення РНБО утворив Комісію для перевірки стану мостів в Україні. 

Як пише ЦТС з посиланням на інформацію Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, комісія повинна буде перевірити транспортно-експлуатаційний стан автомобільних мостів на дорогах загального користування та залізничних мостових споруд.

З цією метою буде здійснюватися аналіз первинної технічної та експлуатаційної документації; огляд та обстеження споруд; зʼясування реальної міцності матеріалів елементів мостів; виконання перевірочних розрахунків вантажопідйомності; встановлення реальних характеристик безпеки елементів.

Результати обстеження мостів будуть занесені в єдину інформаційну аналітично-експертну систему АЕСУМ для формування подальших кроків щодо їх відновлення.

Зазначається, що зараз в Україні налічується близько 28,5 тис. автомобільних та залізничних мостів. Середній вік більшості автомобільних мостів - понад 60 років, понад 30% мостів у критичному стані. Близько 350 - зруйновані або пошкоджені внаслідок бойових дій.

Нагадаємо, що ще в 2020 році президент України Володимир Зеленський анонсував масштабну програму по оновленню мостових споруд в країні. На її реалізацію передбачалося знайти 3 млрд дол. Програма стосувалася автомобільних мостів та мала бути реалізована протягом 2020-2025 років.

У 2020 році реконструкцію та ремонт вдалося виконати на 158 штучних спорудах та ще 55 було оновлено завдяки експлуатаційному утриманню. На 2021 рік було заплановане оновлення 165 автомобільних мостів.