Віце-прем’єр-міністр з відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив про необхідність відкриття морських портів України для всіх вантажів, пише ЦТС.

В колонці на NV він зазначив, що робота зернової ініціативи сьогодні фактично зупинена - росіяни відкрито саботують інспекції суден, пропускна спроможність коридору - менше 20% від можливої.

"Це призводить до значних втрат не тільки з боку України: світ недоотримав як мінімум 20 млн тонн агропродукції через російський саботаж зернової угоди", - додав посадовець.

Кубраков підкреслив, що відкриття морських портів України для всіх видів товарів потрібно для української економіки.

"Це доволі проста формула - наша економіка експортоорієнтована, працююча економіка - це можливість держави платити заробітну плату захисникам, забезпечені, екіпіровані захисники - шлях до перемоги", - підсумував він.

ЦТС писав, що Петр Крогман, власник української агрокомпанії Agromino та президент Українсько-чеської торгової палати під час конференції Grain Ukraine висловив думку, що поточна політика України і країн ЄС, коли вантажопотоки вітчизняного збіжжя намагаються скерувати через західні залізничні прикордонні переходи, а судноплавство в Чорному морі залежить від волі російської сторони, є хибною. Українські фермери повинні, як і раніше, скеровувати продукцію АПК в напрямку чорноморських портів, а Україна має вийти з зернової угоди, оскільки рф залежна від останньої не менше, ніж Україна.

Нагадаємо, що з початку квітня через саботаж рф до українських портів у рамках зернового коридору заходили поодинокі судна, а після 9 травня цей рух взагалі призупинився. 17 травня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив, що зернова угода  буде продовжена після 18 травня ще на 2 місяці. Експерти оцінили це як певний політичний хабар Ердогану від керівництва росії напередодні другого туру президентських виборів у Туреччині, який відбувся 28 травня і де переміг чинний президент країни.

Відзначимо, що перші два судна з зерном з портів Великої Одеси вийшли лише 28 травня.

Також варто зауважити, що лише до країн Африки зерновим коридором вже було експортовано 3,3 млн т української сільгосппродукції. Її доставили 123 судна. Також, згідно статистичних даних МІУ, понад третина українського зерна постачається в азійські країни.