У карпатському селі Коростів біля Сколе (Львівська область), де колись була вузькоколійна станція, волонтери-залізничники відновлюють колію та рухомий склад, що їздив нею. Невдовзі вони планують офіційно створити музей "Коростівська вузькоколійка" і запустити рух колією для туристів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

"Упродовж кількох останніх днів добудовано ще кільканадцять метрів колись багатокілометрової гірської колії. До першого моста, який наразі пішохідний і замощений дошками, уже зовсім недалеко. Віриться, що колишня туристична атракція стане реальністю і "веселий" вагон з мандрівниками щодня рушатиме від палацу Гредлів до Тисовця", - розповів місцевий краєзнавець Олекса Тренич.

Він уточнив, що зацікавлені у відродженні вузькоколійки залізничники займаються нею 15 років. Раніше протяжність колії від Сколе до спортбази у Тисовці становила майже 15 км, а зараз - лише кількасот метрів.

Зазначається, що найскладніше буде відновити мости через потоки. Це потребує дуже великих коштів. Волонтерські табори проводять практично щомісяця, за спонсорські кошти купують матеріали.

"Ця вузькоколійка свого часу була і транспортною, і туристичною. Цим займалися ще брати Гредлі, власники лісів і пилорам у Сколе. В радянський час це все було знищено, але ентузіасти взялися відновлювати. Хочуть створити музей, який би представляв цікаві експонати, частину колії, якою можна проїхати", - додав Тренич.

Один із нових експонатів для вузькоколійки привезли з Дніпра, коли вже почалося повномасштабне вторгнення рф. Паровоз стояв там на постаменті, його віддали на реставрацію.

Наразі у Коростові можна оглянути збережений рухомий склад, серед яких - два мотовози виробництва 1960-х років, дрезина 1940-х років, різноманітні вагони та інші історичні експонати. Частина збереженої колії - з автентичних матеріалів, які збирали на різних залізницях, що вже не працюють.

dyzajn-bez-nazvanyya-36

Снимок экрана 2023-06-05 124742

Снимок экрана 2023-06-05 124809

Снимок экрана 2023-06-05 124758