2 червня в Києві відбувся V Міжнародний Grain Storage Forum ELEVATOR 2023, організований компанією "ПроАгро Груп", Асоціацією елеваторів України та Спілкою "Борошномели України".

Захід став масштабною подією року на вітчизняному аграрному ринку для фахівців зерновиробництва і суміжних галузей.

Як відзначають організатори форуму, російське військове вторгнення загострило існуючі проблеми галузі і поставило перед вітчизняним аграрним, зокрема зерновим ринком, нові задачі. Тож, захід став майданчиком для дискусій на цю тему.

Як зазначив під час відкриття форуму президент Асоціації елеваторів України Олег Клименко, українські зерновики, попри всі труднощі війни, не лише гідно тримають аграрний фронт держави, а й продовжують робити свій вагомий внесок у забезпечення продовольчої безпеки світу. Разом з тим, велика кількість земель, що вийшла з обробітку, труднощі ресурсного забезпечення агровиробництва й проблеми експорту вимушують всі ланки зернового ланцюга зміщувати акценти й шукати нові можливості задля підвищення ефективності у своїх зонах діяльності.

Про конкретні проблеми і виклики для зернового бізнесу йшлося в першій дискусійній сесії. Зокрема, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ольга Трофімцева розповіла про роботу органів державної влади по збільшенню можливостей для експорту українського зерна. Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" Валерій Ткачов повідомив про новації державного перевізника для власників зернових вантажів.

В підсумку профіль V Міжнародного Grain Storage Forum ELEVATOR 2022 виглядав так: 2 тематичні панелі, 4 дискусійних сесії, 2 практичні семінари, більше десятка презентацій і виробничих кейсів, близько 30 спікерів, понад 40 учасників виставки, численні запитання й відповіді від понад 700 відвідувачів і гостей.

Організатори заходу сподіваються, що подібний форум буде проведено і у наступному році.