За оперативними даними, у травні 2023 року залізницею України на експорт перевезено 1 млн 141 тис. тонн агропродукції. Це майже вдвічі менше, ніж у квітні (2 млн 126 тис. т), йшлося під час наради співробітників АТ "Укрзалізниця" та представників ринку аграрних перевезень.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rail.insider.

Також у травні скоротилося навантаження зернових на мережі "Укрзалізниці" - до 1 млн 372 тис. тонн. Частка збіжжя скоротилася до 13% у загальному обсязі вантажів. Середньодобове навантаження склало 44 тис. тонн.

Водночас є й позитивна динаміка: останнього тижня травня середньодобове навантаження зросло до 50-69 тис. тонн (до цього його обсяги коливались у діапазоні 30-35 тис. тонн). Як пояснив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ "Укрзалізниця" Валерій Ткачов, покращення пов’язано передусім з тим, що відновилася робота зернового коридору.

Це позитивно вплинуло і на показник вивантаження зернової продукції у портах Великої Одеси. Зокрема, 31 травня він становив 462 вагони на добу (тижнем раніше - 181 вагон). Також упродовж останнього тижня були дні, коли вивантажували 650 вагонів на добу. Та вийти на "нормальні" показники (приблизно 1 тис. вагонів на добу) наразі не вдається через те, що країна-агресорка не погоджує проходження суден до порту Південний.