Незважаючи на заяви про продовження зернової угоди, росія так і не розблокувала інспекції суден, повідомив Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Про це пише ЦТС з посиланням на Голос Америки.

"Зернова ініціатива розблокована. Але поки що на словах. Тому що, незважаючи на заяви, досі не проінспектоване жодне судно. Тобто 62 судна залишаються в очікувані інспекції на вхід. Жодна не погоджена всіма сторонами угоди, а саме російською федерацією", - підкреслив він.

Васьков зазначив, що кількість інспекцій повинна бути достатньою, щоб судна більше аніж дві доби не очікували на них.

"Це може бути десять, це може бути п'ятнадцять, двадцять. Інспекції для суден, а не навпаки. Тобто функція Спільного координаційного центру - координаційна сервісна функція, а не регулювання через рішення однієї з чотирьох сторін, що робити, а що не робити", - додав заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Він також підкреслив, що 16 інспекцій на добу в обидва напрямки - як на вхід, так і на вихід - буде достатньо для того, щоб не було черги, щоб світ отримував максимум продовольства.

"Якщо це буде система. Є три порти, які зараз на це працюють. Стосовно плану Б, у нас є певні напрацювання, це наше внутрішнє питання, ми будемо планувати його імплементацію, коли ми чітко зрозуміємо, що ініціатива не працює. Але зараз ми все ж сподіваємось, що наші партнери забезпечать ефективне виконання Чорноморської зернової ініціативи", - підсумував Васьков.