В уряді Індії дали зрозуміти, що не планують долучатися до санкцій, які б обмежували експорт росією нафти.

Як пише ЦТС з посиланням на інформагенцію Ani, відповідаючи на заклик верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики Жозепа Борреля зменшити постачання нафти з Індії до Євросоюзу, міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар сказав: "Подивіться на правила Ради ЄС: російська нафта істотно переробляється у третіх країнах і більше не розглядається як російська".

Раніше в своєму звернені Боррель відзначив, що переробка нафти в Індії та подальше її транспортування до країн ЄС може розглядатися як обхід санкцій. При цьому він сказав, що ЄС нічого не має проти закупівель Індією російської нафти за ціною, нижчою від встановленої стелі.

Зараз індійські нафтопереробні підприємства одержують великий прибуток за рахунок купівлі сирої російської нафти зі знижкою та подальшого перепродажу її в інші країни вже за повною вартістю.

В листопаді минулого року 49,9% в Індії заявили, що ця країна продовжить купувати російську нафту, незважаючи на санкції щодо рф, тому що для неї це вигідно.

Після початку російського вторгнення в Україну Індія значно збільшила імпорт російської нафти, яка стала небажаною для західних країн. Її частка на індійському ринку збільшилася до рекордного високого рівня - 23% (до війни цей показник становив лише 2%). Індія стала найбільшим покупцем нафти з росії після Китаю.