Антимонопольний комітет України схвалив проект постанови Кабінету міністрів України, яким передбачається затвердження критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання для об’єктів портової інфраструктури.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію АМПУ.

Відповідно до ухваленого проекту, до категорій отримувачів державної допомоги належатимуть суб’єкти господарювання, які одночасно відповідають таким ознакам: не перебуває у скрутному становищі та здійснює господарську діяльність із використанням об’єктів портової інфраструктури.

При цьому державна допомога повинна мати стимулюючий ефект та спрямовуватись отримувачем на чітко визначений перелік витрат. Зокрема це: інвестиції для нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту та технічного переоснащення інфраструктури порту; інвестиції для нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту та технічного переоснащення інфраструктури доступу; днопоглиблювальні роботи.

"Витрати, пов’язані з діяльністю, яка не відноситься безпосередньо до транспорту, включаючи промислові виробничі потужності, що діють у порту, офіси чи магазини, а також портові надбудови не є допустимими", - йдеться в повідомленні.

Також проектом критеріїв визначаються максимальні відсотки інтенсивності державної допомоги для інфраструктури порту, інфраструктури доступу та днопоглиблювальних робіт.

Окрім цього проектом пропонуються також такі вимоги: нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, технічнепереоснащення, експлуатація та/або оренда інфраструктури порту здійснюється суб’єктами господарювання, що визначаються на конкурентній, прозорій та недискримінаційній основі; доступ до інфраструктури порту має бути відкритим для всіх бажаючих користувачів та надаватися на прозорій і недискримінаційній основі.

"Зазначені критерії дадуть змогу запровадити на національному рівні єдині підходи до оцінювання допустимості державної допомоги у сфері портової інфраструктури та забезпечать належну імплементацію відповідних положень Угоди про асоціацію", - додали в АМПУ.