Іспанія та Марокко погодилися відновити розробку пропозицій щодо будівництва залізничного тунелю під Гібралтарською протокою.

Як пише ЦТС з посиланням на Railway gazette, дослідження щодо міжконтинентального фіксованого транспортного сполучення між Європою і Африкою проводилися з інтервалами протягом понад 40 років під координацією державних організацій Secegsa в Іспанії та SNED в Марокко. Однак спільний мароккансько-іспанський комітет не збирався з 2009 року.

Наразі іспанська Secegsa отримала 2,3 мільйони євро в рамках Плану відновлення, трансформації та стійкості ЄС. Це дозволить партнерам оновити результати попередніх досліджень.

"Після 14 років з моменту зустрічі в Танжері в жовтні 2009 року ми збираємося дати поштовх дослідженням проекту, який має велике геостратегічне значення для наших країн і для відносин між Європою та Африкою", - заявила міністр транспорту Іспанії Ракель Санчес Хіменес.

Відзначимо, що в 2021 році повідомлялося про наміри Великої Британії побудувати 28-кілометровий тунель між Гібралтаром, що є британською територією, і марокканським Танжером. Ці наміри активізувалися після виходу Британії з ЄС.