У Лісабоні муніципальна влада ввела заборону на транзитний рух автотранспорту у центрі міста. Рішення діятиме протягом трьох місяців.

Про це пише ЦТС з посиланням на Transport Publiczny.

Таким чином автомобільний рух у центрі столиці Португалії буде значно зменшено, що має позитивно вплинути на якість повітря та комфорт мешканців і туристів, а також сприяти реалізації муніципальної програми з досягнення нейтральності викидів до 2030 року.

Варто підкреслити, що рішення стосується заборони транзитного руху в центрі міста, а не заборони автомобільного руху як такого. Крім того, обмеження не стосуватиметься громадського транспорту, за винятком туристичних автобусів.

Проте місто заявляє про готовність залишити деякі введені зміни назавжди, наприклад, щодо транзитного руху вантажівок понад 3,5 тонни, які не зможуть проїжджати через центр Лісабона з 8:00 до 20:00, як частини щойно запроваджених змін.

При цьому зміни за необхідності будуть коригуватися. Міська влада вирішила поділити центр міста на зони. У відносно невеликій червоній зоні в самому центрі буде дозволений лише автомобільний рух для мешканців та працівників.

Цього року в центрі Лісабона розпочнеться масштабна реконструкція, включаючи розширення мережі метро шляхом будівництва двох нових станцій. Пік робіт припадає на літо 2023 року, і збереження автомобільного руху в центрі міста може паралізувати комунікацію.