Компанія Tramwaje Warszawskie реконструювала трамвайний вагон, який курсував у гетто Варшави під час Другої світової війни. Єдиний подібний історичний трамвай у світі представили напередодні 80-річчя початку Варшавського повстання.

Про це пише ЦТС з посиланням на Тransport Рubliczny.

"В результаті винищення в місті під час Другої світової війни єврейської громади, була знищена єврейська культура і всі елементи, пов'язані з матеріальною спадщиною. Внаслідок цих дій у столиці Польщі збереглося небагато історичних артефактів - матеріальних свідків тієї трагічної історії. Саме тому такою цінною пам'яткою є вагон із гетто, реконструйований компанією Tramwaje Warszawskie за підтримки місцевої влади. Після передачі трамвая музею Варшавського гетто він стане одним із головних об'єктів, що розповідають про історію Варшави, Другу світову війну та втрати, яких зазнало місто під час неї", - зазначили в мерії Варшави.

Після закриття воріт гетто у листопаді 1940 року навколо його території пролягала спеціальна лінія із зображенням зірки Давида, призначена тільки для єврейських жителів. Там використовувалися найстаріші трамваї в місті. У той час коліями, відокремленими від решти міста, курсували два вагона.

Їхнім завданням було забезпечити зв'язок у межах району майже для півмільйона чоловік. Лінія, позначена зіркою Давида, пролягала з півночі на південь від Варшавського гетто. Ймовірно, останній раз трамвай виходив на колії в липні 1942 року - під час масових депортацій жителів у табори смерті.

До наших днів збереглося сталеве шасі одного з вагонів, які курсували по Варшавському гетто. Це найбільший і найважливіший елемент трамваїв того часу, які в основному виготовлялися з дерева. 

Реконструкція трамвая, який курсував коліями гетто, проводилася за збереженою оригінальною документацією, з тих же матеріалів, які використовувалися понад 100 років тому, коли створювалися трамваї такого типу. Також використовувалися технології початку ХХ століття.

Реконструкція вагона розпочалася у другій половині 2022 року і проводилася працівниками трамвайного заводу "Т3" у майстернях, де щодня ремонтуються та оновлюються трамваї, що курсують Варшавою.

Після оцінки технічного стану збереженого шасі і заповнення відсутніх деталей корозію прибрали, а потім пофарбували.

Більшу частину реконструкційних робіт становили столярні роботи - зведення каркаса, стін і даху з дубового дерева. Борти вагона були оббиті листовим металом і пофарбовані в червоний колір. В самому кінці на транспортному засобі була нанесена додаткова розмітка, тобто декоративні візерунки і зображення русалки, які були зроблені на основі старих фотографій.

Для завершення реконструкції залишилося лише внутрішнє обладнання. 

Реконструйований трамвай типу А датується 1907 роком. Він був побудований у Німеччині, до електрифікації кінних трамваїв у Варшаві. 

90750737ebe2ce49c6a7ab599a1ec9ef

Screenshot_20230418-214440_Facebook

Screenshot_20230418-214554_Facebook