З портів Великої Одеси в рамках "зернової ініціативи" вчора, 30 березня, вийшли 6 суден з українським продовольством. Серед них балкер SERENITY IBTIHAJ з 27 тисячами тонн пшениці для Єгипту. 

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію АМПУ.

З початку роботи "зернової ініціативи" 44 судна експортували до цієї африканської країни 1 млн тонн української агропродукції.

"Єгипет - найбільш густонаселена країна серед арабських держав та третя за чисельністю населення в Африці. Оскільки Єгипет переживає фінансову кризу, то країна залежить від системних постачань зерна та стабільної ціни. Ці потреби країни здатна забезпечити планомірно працююча "зернова ініціатива", - йдеться в повідомленні.

На останньому тендері Єгипет придбав ще одну нову партію української пшениці обсягом 120 тисяч тонн. Вона буде відправлена наступного місяця. 

"Україна продовжує бути гарантом продовольчої безпеки для всього світу. Міжнародна спільнота могла б отримувати більше української агропродукції.  На жаль, російська інспекція у протоці Босфор у Туреччині продовжує гальмувати "зерновий коридор", що призводить до утворення черги з суден. Станом на 30 березня на інспекцію Спільного координаційного центру очікують 89 суден, з яких 66 прямують до українських портів під завантаження", - зауважив керівник ДП "АМПУ" Олексій Востріков.

 З 1 серпня з портів Великої Одеси 857 суден експортували 26,2  млн тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.