Міністерство закордонних справ рф знову заявило, що чорноморську "зернову ініціативу" в суботу було продовжено на 60 днів, а не на 120, як передбачається початковими домовленостями.

Про це пише ЦТС з посиланням на Коментарі.

"У зв'язку з відсутністю зрушень у реалізації Меморандуму росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту в Москві ухвалили рішення скоротити період чергової пролонгації до 60 днів, тобто до 18 травня", - йдеться у заяві МЗС рф.

У Москві додали, що свою позицію офіційно доводили до турецької та української сторін та представників ООН.

"Формальних заперечень не було. Таким чином, домовленість продовжує діяти протягом наступних двох місяців у наявних параметрах, без будь-яких змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та узгодженого порядку інспекцій", - зазначили у російському відомстві.

Міністерство закордонних справ рф додає, що подальше продовження ініціативи залежатиме від прогресу в реалізації умов у контексті імплементації меморандуму росія-ООН. Зокрема, перепідключення "Россільгоспбанку" до SWIFT; поновлення постачання сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування; скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів; поновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса"; розблокування зарубіжних активів і рахунків російських підприємств, що пов'язані з виробництвом і транспортуванням продовольства і добрив.

Нагадаємо, що 18 березня міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що угода щодо дії Чорноморської зернової ініціативи пролонгована ще на 120 днів. "Вдячний генеральному секретарю Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гуттерішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також всім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документу ще на 4 місяці. Це означає, що Україна продовжує експортувати через три морські глибоководні порти свою агропродукцію. Зокрема, з 1 серпня і до сьогодні 25 мільйонів тонн ми відправили на потреби світу", - відзначив міністр.

Він додав, що наразі головним викликом є пришвидшення інспекційних перевірок в Туреччині. Також продовжується робота над долученням до зернової ініціативи портів Миколаївщини та розширенням номенклатури вантажів.