АТ "Укрзалізниця" звернулася до Фінляндії з проханням передати їй чотири швидкісні поїзди Allegro, що раніше курсували до рф.

Про це пише ЦТС з посиланням на Yle.

Зазначається, що очільник АТ УЗ Олександр Камишин особисто зустрівся з прем'єр-міністром Фінляндії Санною Марін під час її візиту до Києва. Представники української залізничної компанії передали прем'єр-міністру петицію щодо поїздів Allegro.

Запитувані швидкісні поїзди курсували на маршруті Гельсінкі - Санкт-Петербург у 2010 році і підходять для української колії. Вони повністю припинили рух у березні 2022 року, а в серпні 2022 року VR Group законсервувала їх.

В УЗ зазначили, що ці потяги можна використовувати для перевезення людей на окуповані території та з них.

У VR в свою чергу підкреслили, що рухомий склад належить компанії Oy Karelian Trains Ltd, спільному підприємству, створеному у 2006 році РЖД і VR Group. "Іншими словами, VR не може самостійно здавати поїзди або приймати рішення про їх майбутнє", - повідомив директор з міського транспорту VR, в STT Топі Сімола.

Поїзди Allegro з тих пір, як їх обслуговування було припинено, перебувають у Гельсінкі. За словами Сімоли, рухомий склад пройшов мінімальне технічне обслуговування і потребував би так званого стартового обслуговування, перш ніж знову ввести їх в експлуатацію.