Lietuvos gelezinkeliai (LTG) готова повністю відмовитися від перевезення російських та білоруських вантажів своєю територією, розповів глава LTG Егідіюс Лазаускас, пише ЦТС.

"Ми не хочемо працювати з ризикованими клієнтами та отримувати гроші за будь-яку ціну. Ми дуже чітко оцінюємо всі ризики і наш головний пріоритет - максимально піти з цих ринків", - сказав він.

Тим часом глава держкомпанії зазначив, що умовою для повної відмови від білоруських та російських вантажів може стати збільшення спроб відправити до країн Балтії санкційні вантажі, а також неможливість забезпечити дієвий контроль за дотриманням санкцій.

"На даний момент у нас достатньо коштів, компетенцій та інструментів для того, щоб ніхто не намагався перевозити ці вантажі", - додав Егідіюс Лазаускас.

За даними LTG Cargo (дочірня структура LTG, що відповідає за вантажні перевезення), кількість заявок на перевезення товарів, що знаходяться під санкціями, з боку білоруських відправників вантажів постійно зростає. Лише за січень-лютий 2023 року LTG Cargo не прийняла близько 9% із 3,7 тис. заявок на перевезення, поданих білоруськими підприємствами.

"За перші два місяці ми не пропустили на територію Литви 453 вагони, виявивши, що вони намагалися обійти санкції", - заявила глава LTG Cargo Егле Шиме.

Вона також повідомила, що з метою запобігання таким спробам перевізник оновив правила прийому заявок від вантажовідправників та почав застосовувати їх з 1 березня.