Юридична компанія "Міллер", яка представляє сторону захисту у справі колишнього гендиректора аеропорту Бориспіль Євгенія Дихне, щодо якого колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила вирок та призначила покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, подасть апеляційну скаргу відносно даного вироку.

Як пише ЦТС, про це напередодні повідомили в компанії.

Адвокати відзначають, що Євгеній Дихне, будучи в.о. гендиректора аеропорту "Бориспіль", у 2016 році підписав договори, за якими термінальні площі в аеропорті передавалися потенційним орендарям на час, поки Фонд держмайна проводив конкурс. "Фонд - розпорядник не квапливий, який не працює за KPI у вигляді строків, і конкурси за договорами, які сьогодні стали фатальними для Дихне, тривали близько двох років. Це означає, що два роки пасажири аеропорту не отримували б послуги в непрацюючих закладах, а сам аеропорт мав би сплачувати покриття експлуатаційних витрат на неорендованих площах замість того, щоб отримувати надходження від орендних платежів. Аналогічні договори підписували усі директори "Борисполя", починаючи з 2011 року, бо проблема виникла не вчора, а її рішення придумав не Дихне. Їх було підписано близько 150", - аргументують в компанії "Міллер".

Партнер згаданої компанії, адвокат Олексій Носов зазначив: "Ми поважаємо рішення суду, але будемо подавати апеляцію. Ми довели відсутність причинно-наслідкових зв’язків між діями Євгенія Дихне і тривалістю конкурсів, підтвердили факти отримання підприємством прибутків від укладення договорів, збільшення пасажиропотоку та покращення інфраструктури в період роботи Євгенія Дихне. Але ця справа вже зараз має звернути увагу законодавців на те, як архаїчність законодавства про державні підприємства шкодить державі".

Нагадаємо, що 1 березня ВАКС визнав ексгендиректора аеропорту Бориспіль винуватим за ч. 2 ст. 364 КК України та призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 3 роки.

Колишню начальницю однієї зі служб аеропорту визнали винуватою за ч.5 ст.27, ч. 2 ст. 364 КК України та призначили їй покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 3 роки.

Судом вказано, що "обвинувачення стосувалося порушення встановленого законом та Статутом порядку передачі в оренду державного майна шляхом укладення попередніх договорів оренди з метою уникнення конкурсних процедур за участі Фонду держмайна України та за заниженими орендними платежами, що спричинило тяжкі наслідки в розмірі 15 709 655 грн".

Авіаційний юрист, партнер у ЮФ "Анте" Андрій Гук, коментуючи рішення ВАКС, написав, що екскерівник Борисполя підписував договори оренди "в умовах ненормального законодавства, і таким чином аеропорт та бюджет отримував кошти, а авіакомпанії та інші орендарі можливість працювати в аеропорту".

"Як можна вважати збитком державі отримання коштів у період, коли за законом їх не можна було б отримати взагалі? Тобто держава нічого не могла б отримати, якби не такі договори. І це не є складом кримінального правопорушення. Бо від таких дій держава отримала дохід, а не збиток", - говорить Гук.