Найбільша нафтова компанія Польщі PKN Orlen SA повідомила, що припинила отримувати нафту через північну частину нафтопроводу "Дружба", хоча місячний обсяг прокачки був узгоджений з рф на рівні близько 220 тис. тонн.

В свою чергу, в російській "Транснєфті" сьогодні проінформували, що польська компанія нібито не надсилала замовлення на відвантаження та транзитну оплату. Через це графік навантаження оператора трубопроводу був змінений, щоб виключити потоки на польські НПЗ. Там додали також, що для доставки нафти на зовнішні ринки "Транснєфті" потрібен експортний план, затверджений Міненерго росії, і замовлення на відвантаження від нафтовидобувних компаній.

Як пише Економічна правда з посиланням на Bloomberg, за словами речника "Транснєфті", згідно з початковим експортним планом російської компанії, поставки нафти до Польщі були заплановані на останні 10 днів лютого. Міненерго рф не відповіло на прохання прокоментувати зміни в експортному плані.

Відзначимо, що в кінці грудня російські ЗМІ писали, що "Транснєфть" отримала заявку від Польщі на прокачування 3 млн т нафти по "Дружбі" в 2023 році.

У Варшаві тоді пояснювали, що ці обсяги закуповуватимуться концерном Orlen у рамках довгострокового контракту з "Татнафтою", який діє до кінця 2024 року. При цьому продовжувати договір, який спливає у січні 2023 року, Польща не планує.

Також нагадаємо, що з 23 лютого Казахстан почав постачати нафту трубопроводом до Німеччини. Через територію росії і білорусі цей транзит йде нафтопроводом "Дружба".