Два польских міста - Валбжих та Рибник планують закупити 40 водневих автобусів.

Про це пише ЦТС з посиланням на Тransport Рubliczny.

Зокрема, Валбжих оголосив тендер на поставку 20 водневих автобусів у рамках програми Green Public Transport. Техніка має надійти до замовника до серпня 2025 року.

Водневі автобуси повинні вміщувати не менше 85 пасажирів, з яких не менше 25 сидячих. Транспортні засоби будуть приводитися в дію електродвигуном потужністю не менше 150 кВт на водневих паливних елементах. 

Запас ходу автобусів на одному заряді - не менше 300 кілометрів, а час зарядки - не більше 20 хвилин.

Транспортні засоби мають бути низькопідлоговими, а пасажири матимуть у своєму розпорядженні USB-порти або хоча б одну підставку для велосипеда. Також автобуси будуть оснащені відеоспостереженням, кондиціонерами та опаленням.

Повне замовлення має бути виконано до 31 липня 2025 року, початок поставок має відбутися не раніше 8 травня 2024 року.

Місто Рибник наразі завершило тендер на постачання 20 електробусів на водневому двигуні. Перемогла компанія Polsat Group, яка запропонувала прототип автобусу NesoBus.

Предметом замовлення є поставка 20 нових транспортних засобів довжиною 11,5-12,5 м у двох модифікаціях з дещо різною комплектацією. Запас ходу на одній заправці воднем також становить 300 км. 

На поставки відведено 360 днів, перші п'ять автобусів повинні бути доставлені протягом 180 днів.

Закупівлю в обох випадках співфінансує Національний фонд охорони навколишнього природного середовища та водного господарства в рамках програми "Зелений громадський транспорт".