Гірничо-металургійний комплекс України постраждав найбільше від агресії рф, а це одне з основних джерел наповнення держбюджету. До війни 80% продукції ГМК експортувалось через порти, а нині через блокування портів росією це призвело до здорожчання логістики у 4-5 разів, зазначив президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков під час слухань Комітету ВРУ з питань економічного розвитку на тему: "Заміщення українськими товарами імпорту з російської федерації і республіки білорусь в Україні, ЄС та світі", пише ЦТС.

За його словами, нині всі металургійні підприємства працюють у збиток. 

"До війни третину продукції ми поставляли на ринки Європи. Тому ми вдячні партнерам за лібералізацію торгівлі. Але це повинно бути не на рік, а до нашої перемоги. І ще якийсь час після, поки ми будемо відновлюватись. Фактично, до того часу, поки Україна стане частиною ЄС", - говорить він. 

За словами Каленкова, деякі російські товари, такі як сляби, не потрапили під санкції відразу. Вони підпадатимуть під санкції у квітні та жовтні 2023 року. Але цього недостатньо, тому "Укрметалургпром" виступає за більш амбітну позицію ЄС.

Металурги також розраховують на те, що вже у вересні обмеження на російську металопродукцію будуть введені, що сильно підірве експорт рф.

Але якщо говорити про підтримку українського експорту, за словами Каленкова, найважливіше - це відкрити українські порти. "Думаю, що це питання може бути розглянуто. Ми всі бачили, коли в жовтні рф заявила, що виходить з угоди, Турція повідомила, що сама може гарантувати безпеку проходу суден. Якщо це так, то ми маємо говорити з нашими партнерами щодо розширення номенклатури вантажів", - резюмував Каленков.