Металургійні підприємства України за підсумками січня 2023 року скоротили виробництво прокату на 84,6% в порівнянні з аналогічним місяцем 2022 року - до 257 тис. тонн.

Про це пише ЦТС з посиланням на ГМК Центр.

Виплавка чавуну за січня поточного року зменшилася на 84,6% в порівнянні із січнем 2022 року - до 240 тис. т. Виробництво сталі у зазначений період становило 284 тис. т, що на 84,7% менше р./р.

У порівнянні з груднем 2022 року виробництво прокату у січні 2023 року зросло в 2,4 рази, сталі - в 2,7 рази, а чавуну - знизилося на 2,8%.

Низькі обсяги виробництва українських металургів пов’язані з логістичними проблемами, несприятливою кон’юнктурою світового ринку, а також зі знищенням через бойові дії двох найбільших металургійних підприємств України - Азовсталі" та ММК ім. Ілліча в Маріуполі.

Після російського вторгнення в Україну наприкінці лютого 2022 року єдиним ринком збуту української продукції стала Європа. При цьому доставляти вантажі залізницею складно та дорого. Витрати металургів на відвантаження прокату замовникам зросли щонайменше в 2 рази, а попит на продукцію впав через несприятливу кон’юнктуру ринку.

Через зазначені вище фактори українські підприємства ГМК працюють з низьким рівнем завантаження потужностей і навіть тимчасово зупиняють деякі з них. Крім цього, від жовтня 2022 року рф обстрілює державну електроенергетичну інфраструктуру України, що спричиняє проблеми з енергозабезпеченням регіонів та промисловості.