7 лютого в соцмережах з’явилася інформація про те, що "Укрзалізниця" провела тендер на майже півмільйона гривень на обслуговування акваріумів.

Зокрема залізничний активіст Олександр Рудоманов написав: "Дякую, "Укрзалізниця", що в такий складний час не забуваєте піклуватись про рибок в акваріумі! Договір укладений 02.02 на 497 тисяч гривень… Питання етичності, чи що".

В УЗ на ситуацію відреагували доволі швидко. Так, ввечері голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишін заявив, що був обурений, коли дізнався про таку закупівлю. Але коли розібрався, то зрозумів, що у тендері "немає нічого ані корупційного, ані дурного".

За його словами, в ціну закупівлі входить річне обслуговування 32-х акваріумів за 5 адресами в Києві. "Ціна договору за результатами торгів на Прозоро склала 497 664 грн, що на 10% нижче очікуваної 552 960 грн. Обслуговування одного акваріума за місяць в результаті виглядає адекватно і складає 1000 грн", - пояснив Камишін.

"Але я вважаю, що ця закупівля неправильна. Країна в війні, кожна копійка на рахунку. Нам не вистачає грошей на ремонт інфраструктури, підняття зарплат залізничникам, інвестицій в оновлення вагонів та локомотивів… Тому зранку ж поставлю задачу команді переглянути наші плани на рік ще раз, саме на предмет бережливості. А без акваріумів ми благополучно проживемо до перемоги, - написав голова АТ УЗ. - Тому договір буде розірваний. Слава богу, рознарядки по ньому ще не видавались, і жодної копійки по ньому ми ще не платили. А рибок ми роздамо в добрі руки. Вже перевірив, вони не на балансі".