За майже рік після початку російського військового вторгнення в Україну кількість компаній з рф, на які накладено західні санкції, зросла з с 1,6 тис. до 2,9 тис. З урахуванням афільованих юридичних осіб, ця кількість досягає 10 тис.

Як пише ЦТС, про такі підрахунки повідомляє Комерсант.

Відзначається, що через обмеження імпорту і доступу до західних технологій суттєво постраждали компанії-експортери. За таких умов, експорт країни-агресора продовжуватиме скорочуватися і надалі, навіть з урахуванням переорієнтації на ринки так званих "дружніх" країн.

В галузевому розрізі найбільше вплив санкцій відчули компанії зі сфери наукових досліджень та розробок - 230 юросіб, підприємства оптової торгівлі - 201, фінансові та освітні установи - 152 та 150 відповідно. Повідомляється, що найбільше обмежень діє з боку України - 2373, США - 1744, ЄС - 574, Японії - 428, Швейцарії - 416.

Зазначається, що в 2023 році складності для російських компаній можуть посилитися, зокрема, через розширення режиму вторинних санкцій та втрати вже нових каналів постачання.

Раніше ЦТС писав, що європейські санкції не є ефективними по відношенню до імпорту російської ЗРС та чавуну. Євросоюз запровадив санкції щодо сталевої продукції з рф та готового металопрокату і труб, проте залишив можливість для експорту росією залізорудної сировини. При цьому джерела отримання такої продукції можуть безболісно бути заміненими, у тому числі українськими ЗРС і чавуном.